10°

Occupying an extremely narrow lot, considered undersized and therefore almost ‘unbuildable’, the 10 Degrees House is wedged into the site tapering to accommodate sightlines and setbacks. Challenged by a modest budget, the front façade is occupied by a two-car garage, with the front door located off a small courtyard between the garage and the house. As the yards are too narrow to be useful, the courtyard offers an “internal yard” screened from the street by the front volume of the house. The main living area is located adjacent to the courtyard and a set of glass sliding doors allow the living area to extend out into the courtyard. This house uses a single slope to accommodate one and two half floors: a partial walk out basement below, and an extra room over the garage above. The continuous roof line creates a dramatic interior volume for the living area and accommodates the extra bedroom as a mezzanine. A study area/overlook connects the two spaces. Custom millwork extends the full height of the section emphasizing the high volume of space.

Credits

Designer

Eric Höweler
J. Meejin Yoon

Design Team

Parker Lee
Cyrus Dochow
David Costanza

Photography

Jeff Wolfram
Type
Architectural Design
Year
2012
Status
Completed
Location
Arlington, VA
United States
Published in
Dwell Online
Dwell Magazine
Dwell
Architect's Newspaper
Dwell Magazine
Dwell