Windscreen

In 2011, the Massachusetts Institute of Technology hosted a festival celebrating the 150th anniversary of its founding. Included in this festival was a collection of temporary installations demonstrating the productive confluence of art, performance, and technology, for which the realization of ideas can readily occur.
We proposed Windscreen. Environmentally-responsive and powered by wind, Windscreen underscores the relationship between form and performance while engaging timely issues of energy consumption and production. Located on the southern facade of Building 54, Windscreen created an exterior screen composed of an array of small-scale, vertical axis wind turbines. The spinning of these turbines self-powers their integral lighting, providing an active, moving, flickering screen that visibly indexes wind.

Credits

Design Team

Cyrus Dochow
Parker Lee
Lauren McClellan
Type
Public Space
Year
2011
Location
Cambridge, MA
United States
Client
MIT